20 marca 2015
Zajęcia z chemii dla Uniwersytetu Pięknego Wieku
W piątek 20 marca słuchacze Uniwersytetu Pięknego Wieku uczestniczyli w teoretyczno ? praktycznych zajęciach z chemii zorganizowanych w pracowni chemii w Zespole Szkół im. Jana Pawła II w Sławkowie. Podczas zajęć omówione zostały procesy fermentacji spotykane w życiu codziennym i sposoby produkcji i przetwarzania żywności takie jak: fermentacja mlekowa, produkcja wyrobów mlecznych, otrzymywanie i właściwości jogurtu i kefiru, procesy towarzyszące produkcji chleba na zakwasie, fermentacja octowa, otrzymywanie i zastosowanie octu winnego oraz fermentacja alkoholowa. W praktycznej części zajęć wykonane zostało doświadczenie związane z fermentacją glukozy pod wpływem drożdży i identyfikacja wydzielającego się w tym procesie gazu ? dwutlenku węgla, za pomocą wody wapiennej. Przeprowadzono także destylację alkoholu, a następnie potwierdzono jego obecność w barwnej reakcji charakterystycznej związanej ze zmianą koloru dichromianu (VI) potasu z pomarańczowej na zieloną.
Mam nadzieję, że zajęcia te okazały się ciekawym doświadczeniem i zwróciły uwagę słuchaczy UPW na obecność chemii w naszym życiu codziennym, a może nawet pozwoliły przybliżyć tę dziedzinę nauki tak trochę ?od kuchni?.
Nauczyciel chemii – Ilona Lorek ? Kwec.